Hozzávalók:
teljes kiőrlésű rozsliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, lehet tönkölybúzaliszt is, zabpehely, lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag, olívaolaj, só, kömény, víz, tej, élesztő és cukor a kvázi-kovászhoz
A lisztarányokat szabadon lehet váltogatni, amit tudni kell, hogy a rozsliszt nehezen kel meg, ezért kell bele némi búzaliszt is.
Kovász:
kb 1 deci langyos tejbe teszek egy teáskanál cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt (1 kg kenyérhez 1 kocka élesztő), homogénra keverem, majd teszek hozzá búzalisztet egy-két evőkanállal, majd kelni hagyom.
A lisztek kb aránya: 50% rozsliszt, 20%-20% búzalisztek, 10% zabpehely, aztán mehetnek bele a magvak.
Kicsi őrölt köményt teszek bele, meg pici olívaolajat. 50 dkg keverékhez 9 g só kell.
Ezeket még szárazon összekeverem jól, majd a közepébe lyukat csinálok és abba teszem a megkelt kovászt. 1 kg keverékhez kb 3-4 dl langyos víz is kell még. Majd az egészet elkezdem dagasztani, amíg homogén nem lesz és elválik az edénytől.
Utána fél órát kelesztem a tálban, majd egy kizsírozott, vajazott tepsibe teszem úgy, hogy már nem gyúrom át, hanem csak a kenyérformát alakítom ki. Érdemes egy kicsit magasabbra formázni, mert szétterül és emiatt nem szabad túl sok vizet használni! Még egy 20 percig kelesztem, majd 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt megsütöm, de a sütőbe beteszek egy lábasba vizet is.
Ha megsült, akkor úgy kell hagyni kihűlni, hogy alulról is átjárja a levegő, pl a sütő rácsán.
Nagyjából ennyi.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.